Arte / Animale
Animale domestice și eventual comestibile
Fernando Diaconu, Mihai Duțescu
Un porc își găsește tradiționalul sfârșit în al șaptelea text al seriei „Scriitori și animale”, scris de Mihai Duțescu.
Un porc își găsește tradiționalul sfârșit în al șaptelea text al seriei „Scriitori și animale”, scris de Mihai Duțescu.
În ultimul episod din seria „Scriitori și animale” avem pisici, hamsteri, arici și păianjeni.
Al cincilea episod din seria „Scriitori și animale” e despre nutrii, animale deopotriva reale și fantastice, imaginate de Ilinca Mănescu.
„Vacile sunt fragilitate greoaie, cred că asta mă atinge cel mai mult la ele”, scrie Ruxandra Novac, în al doilea episod al seriei „Scriitori și animale”.
În al patrulea episod din seria „Scriitori și animale”, Augustin Cupșa spune povestea dulce a unei broaște muzicale.
Maria Orban aduce iepuri, cai și leoparzi, în cel de al șaselea text din seria „Scriitori și animale”.
Deschidem seria „Scriitori și animale” cu o confesiune a Ralucăi Nagy despre o viețuitoare bizară care i-a bântuit primul lockdown la Saigon.
Frica lui Remus Boldea de lilieci se transformă în admirație și autodescoperire în cel de al treilea episod din seria „Scriitori și animale”.
De vorbă cu Lana Bastašić, o tânără scriitoare născută în fosta Iugoslavie, recent tradusă în România, despre politica din literatură, războaie și poezie.
O fotografă a călătorit prin munți, mlaștini și păduri, în căutarea celor mai mici plante amenințate cu dispariția și a răspunsului la o întrebare aparent simplă: de ce ar trebui să ne pese că dispar specii sub ochii noștri?
Uniunea Scriitorilor din România se apropie de alegeri. Meciul dintre Nicolae Manolescu, actualul președinte, și principalul contracandidat, Dan Lungu, n-a fost prea fair play până în prezent.
Am vorbit cu mai mulți activiști, scriitori, profesori, antropologi și artiști care trăiesc în SUA despre cum au trăit ei protestele din ultima vreme..
Împreună cu prietenii de la Cărturești, ne-am imaginat ce cărți i-ar ajuta pe elevi să se împrietenească iremediabil cu literatura română.
Am stat de vorbă la FILIT 2019 cu Ahmed Saadawi, unul dintre cei mai importanți scriitori din Irak, autorul best-seller-ului „Frankenstein în Bagdad”.
M-am dus la Iași ca să iau pulsul scenei literare din România și m-am întors cu bagajul plin: poezii inedite, 4 romane bune și un muzeu posibil, memorabil.
O proză scurtă despre oameni și reproducere, într-o societate distopică, dar care seamănă prea mult cu cea în care deja trăim.
Înghițită de criză, Spania a anunțat că vrea să introducă venitul de bază universal. Care e istoria acestei idei intens disputate?
Am invitat zece scriitori să ne spună cum arată o zi obișnuită din viața lor și ce relație au cu timpul. Descoperirile le-am transformat într-un infografic.
Românii citesc cel mai puțin din Europa. Am vrut să aflu de ce și am ajuns în biblioteci și librării de provincie, într-o scară de bloc din Drobeta, un sat sărac din Sibiu și o școală de cartier din București.
Am vorbit cu Tatiana Țîbuleac despre starea pentru scris, despre copilărie, despre rădăcini.
În timpul comunismului, un spital de psihiatrie încerca un model de tratament ce punea în centru relația cu pacientul. Astăzi, într-un spital din apropiere, câțiva angajați se străduiesc să-i facă pe cei internați să se simtă ca acasă.
Dacă, de fapt, democrația e subțiată pe la cusături și poate plesni oricând, oriunde?
Îți recomandăm 5 filme din competiția BIEFF, festivalul care umblă prin cotloanele cele mai creative ale filmului contemporan.
În cele trei zile petrecute printre dacofili și dacologi, am aflat că romanizarea n-a existat, că Eminescu era un mare fan Dacia și că Academia Română ne ascunde istoria și ne-am întâlnit cu noul ministru al Culturii.
Ediția aniversară de 20 de ani a Nopții Muzeelor va fi marcată anul acesta printr-un protest fără precedent pentru lumea culturală din România. Angajați din muzee și biblioteci din toată țara vor ieși în stradă la București, iar instituțiile pe care le reprezintă vor fi închise în noaptea în care, în mod obișnuit, primeau sute de mii de vizitatori. Lucrătorii din muzee și biblioteci spun că sunt în acest moment de departe pe ultimul loc în sistemul salarial public din România și că s-a ajuns la „un moment de tensiune maximă”.
Am vorbit cu mai mulți artiști și operatori cultural implicați în protestele care au loc în sectorul independent.
Ilustratoarea Sorina Vazelina a creat o serie de benzi desenate pe tema reducerilor de fonduri din cultură.